søndag 13. mars 2011

Slaget over Nuremberg i 1561

Tidlig om morgenen den 14. april, 1561 fikk innbyggerne i den tyske byen Nuremberg være vitne til en historisk hendelse. De våknet opp til det som ble beskrevet som et skremmende syn. Luftrommet over byen var fylt av flygende farkoster i forskjellige former og farger.
Farkostene utkjempet en voldsom kamp seg i mellom. Luftslaget foregikk over byen i ca en time før det gradvis flyttet seg ut av syne fra innbyggere.
I løpet av den tiden hadde flere farkoster styret til bakken og eksplodert. Hundrevis av mennesker var vitne til disse dramatiske hendelsene som også ble omtalt i Nuremberg Gazette.
Avisen skriver blandt annet:
Den “fryktelige skikkelsen” fylte morgenhimmelen med sylindriske former. Ut av dem fløy svarte, røde, oransje, og blå-hvite kuler og disker. Mellom kulene, var det “kors med blodets farge.” Dette “fryktelige syn» ble bevitnet av en rekke menn og kvinner.
Etterpå dukket det opp et “sort, spyd-lignende objekt”.

En annen vitnebeskrivelse fra byarkivet høres slik ut:
Ved daggry 14. april, på himmelen i Nuremberg, oppdaget mange menn og kvinner et alarmerende skue der ulike objekte var involvert. Noen av objektene så ut som kuler, omtrent 3 i lengden, fra tid til annen fire i en firkant. Og mellom disse kulene, kunne man se en rekke av kors med blodets farge. Så kunne man se to store rør. Alle disse elementene begynte å kjempe mot hverandre. Det endte en time senere, da kulene i små og store rader fløy inn i solen og flere av de andre objektene styrtet til jorden og forsvant i en tykk sky av røyk.”

Disse vitnemålene kan virke uklare og rotete, men vi må huske på at dette ble beskrevet i slutten av middelalderen. Folk hadde ingen forutsetninger eller begrep til å beskrive det de virkelig så. De kjente ikke til avansert teknologi. De hadde aldri sett store gjenstander fly gjennom luften før. I hvert fall ikke kampskip av forskjellige typer som ble sendt ut av større, høytflygende moderskip for å angripe og forsvare seg mot andre flygende objekter.
Det var det de så, men ikke kunne forklare. Istedet fortalte de om kuler, rør og disker.
En annen ting som kan være verd å merke seg er at ingen av vitnebeskrivelsene jeg har funnet sier noe om lyd. Kan det være at de visuelle  inntrykkene var så sterke at folk rett og slett glemte å skrive om lyden fra luften?
Eller hørte de ingenting..?
Det betyr enten at denne kampen foregikk i veldig stor høyde, slik at lyden fra fartøyene og deres våpen (?) ikke nådde ned til tilskuerne. Eller så var disse fartøyene drevet at en lydløs teknologi.
Det faktum at dette slaget ble utkjempet av tilsynelatende like fartøy kan tyde på at begge parter hadde samme opprinnelse. En intern konflikt mellom grupperinger av samme art? Borgerkrig mellom besøkende fra et annet sted eller en annen tid?
Kunstneren Hans Glaser (1585-1673) var vitne til hendelsen og uttrykte det han så med dette bildet fra 1566. (Se bildene på http://bergfjord.com/?p=7)

På dette bildet ser vi mer, og det er lettere å danne seg et inntrykk av hva som skjedde.
Vi ser sylinderformede moderskip. (?) Ut fra dem kommer mindre, runde farkoster.Vi ser at noen av dem er forbundet i baser eller stasjoner (?) på fire. Noen av disse stasjonene er tomme og ligner kors.
Vi ser også at disse kulene har forskjellig størrelse, noe som indikerer høydeforskjell. Det kanskje mest oppsiktsvekkende med dette er at bildet viser tydelig flammer og røyk som stiger opp fra stedet der et eller flere av skipene har krasjet mot jorden.
Bildet over er retusjert for å forsterke fargene. Originalbildet viser en interessant detalj. (Til venstre)
Nede i høyre hjørne ser vi tydelig røyken fra ett eller to styrtede objekter. Det vises også at de styrtet mellom kirken og to gårder i utkanten av byen.
Altså, hvis noen vet hvor den gamle kirken og disse gårdene lå i forhold til dagens Nürnberg, så er det ikke usannsynlig å finne spor etter disse hendelsene hvis man tar seg bryet med å grave litt.
Gamlebyen i Nürnberg ble dessverre nærmest jevnet med jorden da Nürnberg på slutten av andre verdenskrig ble pekt ut som et prioritert mål for de allierte bombeangrepene. Den ble senere delvis bygget opp igjen, men mulig fysiske bevis fra hendelsen i 1561 kan ha blitt ødelagt.
Noen udokumenterte rykter på nettet antyder at Adolf Hitler fikk kjennskap til, og kontroll over vraket av ett eller flere av disse farkostene tidlig på 30-tallet. Med utgangspunkt i dette vraket skal en gruppe forskere under Hitlers ledelse ha klart å gjenskape et fartøy som angivelig skal ha kunnet fly uten bruk av drivstoff.
Denne dokumentaren fra The History Channel er interessant i denne forbindelse. Spesielt de siste to minuttene.
Etter andre verdenskrig skal denne teknologien i hemmelighet ha blitt overført til det amerikanske forsvaret. Men som sagt, dette er rykter som i beste fall ikke kan brukes til annet en grunnlag for videre teoriutvikling.

Basel, Sveits. 1566

En lignende, men mindre dokumentert episode fant sted på himmelen over Basel noen år senere.
Den 7. august 1566, ved daggry, så mange Basels borgere  “svarte kuler” som i flere timer var involvert i en formidabel luftkamp.
“På den tiden da solen steg, så man mange store svarte kuler som flyttet  seg i høy hastighet i luften mot solen, så svingte de mot hverandre som om de kjempet en kamp. I disse sammenstøtene ble et stort antall av dem røde som om de antente. Deretter brant de opp og døde ut,”skrev Samuel Coccius, student i skriving og liberal arts, som henvist til merkelige hendelser i byens Gazette.

Dette bildet ble laget for å beskrive hendelsen i ettertid. Det ble også trykket i Basel Gazette.
Vi ser store likheter med bildet fra hendelsen over Nuremberg 5 år tidligere.
“Kulene” som beveger seg raskt. Solen. Skremte tilskuere som bevitner dramatikken i luften.
Heller ikke i dette tilfellet er det raportert om lyd.
Nürnberg og Basel ligger knappe 400 kilometer fra hverandre og det kan ikke være tilfeldig at dette skjer to ganger på så kort tid innenfor et så begrenset geografisk område.
Det må være stor sannsynlighet for at de samme årsakene ligger bak begge dissse hendelsene.

Naturlige forklaringer?

Som alltid når vi kommer over hendelser som noen finner vanskelig å akseptere som reelle, kommer det motforklaringer fra skeptikere.
Ofte kalt naturlige forklaringer. I dette tilfellet hevdes det at disse to hendelsene egentlig er det som kalles “Sun Dog“, et vakkert atmosferisk fenomen skapt av solen og spesielle forhold i atmosfæren.
Pent å se på det absolutt, og det kunne sikkert inspirert flere kunstnere til å male. Men det flytter seg ikke raskt over himmelen. Det ser heller ikke ut til at det skaper “kuler” som kjemper mot hverandre, uansett hvor begrenset fortellerens teknologiske ordforråd måtte være.
Og det ser ihvertfall ikke ut som noe som “styrtet til jorden og forsvant i en tykk sky av røyk”.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar